Parcul Natural Piatra Craiului
In vestul si nord-vestul Culoarului Rucar-Bran se inalta impunatoare creasta Pietrei Craiului, care constituie unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale muntilor nostrii. Masivul Piatra Craiului domina cu creasta sa zimtata depresiunea Tara Barsei la nord-est, Culoarul Rucar-Bran la sud si est si Culoarul Tamasului (Rucar-Zarnesti) la nord si vest.
Datorita pozitiei, directiei si aspectului sau general, Piatra Craiului constituie o unitate geografica bine delimitata. Piatra Craiului este delimitata la nord de Valea Barsei, la vest de Dambovita, pe latura de est de Vladusca si Raul Mare pe o parte si pe de alta parte de Valea Seaca a Pietrelor - Brusturet - Dambovicioara, in timp ce la sud descreste treptat pana in vaile raurilor Dambovita si Dambovicioara.
Masivul Piatra Craiului se intinde intre coordonatele de 45o22'03" si 45o35'11" latitudine nordica si 25o07'38" si 25o23'18" longitudine estica si poate fi impartit in trei subunitati distincte, separate prin limite naturale clare (Saua Funduri, Curmatura Pietrei Craiului) si anume in: Piatra Craiului Mare, Piatra Craiului Mica si Pietricica.
Prin lungimea, altitudinea si diversitatea peisajului, Piatra Craiului Mare este cea mai cautata, intinzandu-se pe circa 22 km intre Curmatura Pietrei Craiului si Saua Funduri si fiind o adevarata provocare pentru turisti. Aici se afla si cel mai inalt varf din masiv: La Om sau Piscul Baciului - 2237 m. La randul sau, Piatra Craiului Mare este impartita in doua regiuni: Creasta Nordica, cuprinsa intre Curmatura Pietrei Craiului si Saua Grind, si Creasta Sudica, ce incepe in Saua Grind si sfarseste in Saua Funduri.
Abrupturile ce strajuiesc creasta pe de o parte au o mare cautare in randul alpinistilor si nu numai. Intre Varful Turnu si Umerii Pietrei Craiului intalnim abruptul nord-vestic care este brazdat de numeroase vai torentiale, numite padine, si incins de brane care formeaza adevarate gradini suspendate si totodata trasee preferate de turistii cu experienta si incercati in ale muntelui.
Abruptul vestic, desi are o intindere mai mica, este la fel de salbatic, dar mai indepartat de localitati si cabane, fiind cuprins intre Umerii Pietrei Craiului si Valea Urzicii. Vaile se contureaza abia de la baza peretilor si dispar complet in zona marilor acumulari de grohotis.
Abruptul estic este ceva mai putin salbatic, avand pante mai domoale, unele acoperite cu pasuni intinse care sunt intrerupte de mici insule de stancarii, tancuri, muchii si pereti de mica inaltime.
Sursa: Piatra Craiului - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism Bucuresti, 1984
SERVICII SALVAMONT:
IOSIFESCU ADRIAN 0742-839391 CAMPULUNG Arges
CREASTA SUDICA
AVRAM GEORGE 0742-073606 CAMPULUNG Arges CREASTA
SUDICA
STOICA COSMIN (MEDIC) 0740-673011 CAMPULUNG Arges
CREASTA SUDICA
HOLBOSAN ALEXANDRU (SEF FORMATIE CAMPULUNG) 0744-270266 / 0726-686678 CAMPULUNG Arges CREASTA SUDICA
BOBOC FLORIN 0726-686694 BRAN Brasov ZONA 1 BRASOV
PIVODA IOAN 0726-686689 ZARNESTI Brasov BAZA
PLAIUL FOII - TEL: 0740-123447
Alte obiective turistice
Cetatea Râşnov - În partea superioară a ţării Bârsei, la circa 15 km depărtare...
Citeste mai multPestera Dambovicioara - Situata in partea sudica a Masivului Piatra-Craiului...
Citeste mai multTrasee Bicicleta si drumetii Bran - Partea nord-vestica a masivului Bucegi...
Citeste mai multHarta si trasee Bran Moeciu - BRAN - POIANA CLINCEA - SAUA DIN TIGANESTI...
Citeste mai multPartia schi Zanoaga - Pentru practicantii sporturilor de iarna...
Citeste mai multParcul Natural Bucegi - Masivul Bucegi, cu o suprafata de circa 300 kmp...
Citeste mai multParcul Natural Piatra Craiulu - In vestul si nord-vestul Culoarului Rucar-Bran...
Citeste mai multRezervatia Naturala Tampa - Tampa se inalta la circa 400 m deasupra...
Citeste mai multDelta dintre munti - Complexul bran Dumbravita, este cel mai important...
Citeste mai mult